rknits | venla
neuleohje muhkeaan ja helppoon patenttineule villapaitaan
Patenttineule on mun tän hetken lemppari neulomistekniikka, mutta täysi- tai puolipatentti on hyvin hitaasti etenevää neulomista ja koska mä oon tunnetusti vähän kärsimätön tiedän että mielenkiinto kokonaisen villapaidan neulomiseen patentista ei riittäisi. Koska kuitenkin oon ehdottomasti halunnut tehdä patenttikuvioisen neuleen itselleni, olen kuumeisesti googlettanut erilaisia patentti tekniikoita ja lopulta löysin tämän aina-oikein valepatentti tekniikan! ja tää on ehdottomasti tarpeeksi joutuisaa tehdä että munlainen hätähousukin jaksaa sitä näpertää.
Lopputulos tässä ei ole täysin samanlainen kuin patenttineuleessa, mutta yllättävän lähellä! Ja onhan tää nyt ihan omanlaisena kuvionakin myös erittäin kaunis! Selkeästi erilainen kuin perinteinen joustinneule ja tasaisella käsialalla tästä tulee mun mielestä yksi ihanimmista neuletyyleistä. Tärkeintä myös se, että tämä on helppo tehdä! Jos osaat tehdä oikean silmukan, osaat myös tehdä tätä kuviota!
Kuvien villapaita on tehty mun siskolle joululahjaksi ja malliltaan se on vähän kropattu. Suosittelen kuten aina mittaamaan missä kohtaa tekee kainalokavennukset johonkin hyvän kokoiseen villapaitaan. Malliltaan tämä on tutusti oversized ja patentti on suhteellisen joustavaa neulosta.
RKNITS VENLA
Koot: S (M) L
Lanka: Adlibris Felting Wool / Drops Snow / Lankava Lempi 600 (700) 800 g
puikot: kierrepuikot pituudessa 80 cm koko 10 ja 7
Ohjeesta yleisesti:
KATSO TÄSTÄ VIDEO TEKNIIKASTA.
Ainaoikein patentti neulotaan rytmillä oikea silmukka - oikea silmukka kerrosta alemmas.
Tällä tavalla kun neulotaan kerrosta alempaan silmukkaan, yllä oleva silmukka ns. putoaa päälle ja muodostuu kuvio. Saattaa mennä hetki että tämä tekniikka onnistuu, mutta nopeasti siihen pääsee sisälle ja neulominen muuttuu joutuisaksi. Kannattaa opetella jo aikaisessa vaiheessa tunnistamaan että mihin kohtaan tulee oikea silmukka ja mihin tulee silmukka alla olevaan kerrokseen (sen oppii näkemään patentti jäljestä samaan tapaan kuin joustinneuleessakin), jotta voi tarkistaa tämän keskellä kerrosta jos sekoaa rytmissä. Valitettavasti jos tulee yksi kierros (tai muutama silmukka) väärällä rytmityksellä on korjaaminen vähän hankalampaa, koska alempaa kerrokseen neulotut silmukat on jo ns. pudonneet. Jos näin kuitenkin käy, kannattaa purkaa siten että alempaan kerrokseen neulotut silmukan kohdalla nostaa ns. kaksinkertaisen silmukan takaisin puikolle ja sitten ennen kuin sen työstää uudelleen se pitää ns. nostaa uudelleen oikealle kohdalle samaan tapaan kuin korjaisi karannutta silmukkaa.
Villapaidan kaikki osat neulotaan tasona erikseen ja tämä on hyvin oleellista sen vuoksi, että ainaoikein patenttineule onnistuu. Toinen hyvin oleellinen seikka patentin onnistumiseen on se, että työssä on aina parillinen määrä silmukoita. Eli jos haluaa tehdä vähemmällä tai enemmällä määrällä silmukoita, tulee niitä olla kuitenkin aina parillinen määrä. Tasossa ensimmäinen ja viimeinen silmukka neulotaan aina oikein, mikä tarkoittaa sitä että kaksi viimeistä silmukkaa on jokaisella kerroksella oikein. Alkuun voi näyttää siltä että patentti-kuvio ei ala muodostumaan, mutta kannattaa jatkaa sitkeästi noin 3-4 kerrosta minkä jälkeen se alkaa näyttämään “oikealta”.
Tärkeää on myös pitää oikea rytmi (kuten esim myös joustinneuletta tehtäessä). Koska jos rytmi sekoittuu niin patenttiin tulee selkeä virhe. Koska patentti neulotaan tasona, niin rytmitys on aina päinvastainen toisella puolella (kuten myös joustinneuleessa) ja tämä on tärkeää. Tämän vuoksi pitää muistaa aina aloittaa kerros 1:llä oikealla silmukalla ja lopettaa kahteen oikeaan silmukkaan. HUOM! Kerroksen ensimmäinen silmukka myös neulotaan AINA, eikä nosteta puikolle.
Ainaoikein patentti neulotaan nimensä mukaisesti pelkästään oikeilla silmukoilla ja on sen vuoksi hyvin helppo tehdä. Avain ainaoikein patentin on se, että joka toinen silmukka neulotaan normaalisti oikein ja joka toinen silmukka neulotaan kerrosta alempaan silmukkaan. Vaikka ainaoikein patentti on helpotettu versio perinteisestä täysi- ja puoli patentista, näyttää se kuitenkin kauniilta eikä ole mun mielestä mitenkään köyhän miehen versio. Täysi- ja puolipatentti on huomattavasti hitaampaa neulottavaa ja henkilökohtaisesti oon sitä mieltä, ettei ehkä sen arvoista. Englanniksi ainaoikein patentti taitaa kulkea nimellä fishermans rib ja onkin tuttu perinteisistä kalastajan villapaidoista.
Vartalo:
etu ja takapuoli neulotaan erikseen.
Luo 48 (50) 54 silmukkaa ja neulo ensin 8 kerrosta joustinneuletta. Halutessaan joustinneuleen voi tehdä pienemmillä puikoilla, jos siitä haluaa napakamman. Vaihda tämän jälkeen halutessasi toiseen väriin (ja koon 10 puikkoihin) ja aloita heti neulomaan ainaoikein patenttia (lue kuvaus yltä ja katso video).
Ensimmäinen silmukka neulotaan oikein (HUOMAA että ensimmäinen silmukka kerroksella neulotaan!) ja sen jälkeen alkaa heti patenttikuvio. Jatka patenttia kunnes kappaleen pituus on n. 35 cm. Tämän jälkeen alkaa kainalokavennukset.
Kavennukset tapahtuu parillisina, jotta työssä säilyy aina parillinen määrä. Kavennukset tulee rytmissä 2 (2) 2 ja tapahtuvat molemmin puolin työtä peräkkäisillä kerroksilla aina kerroksen alussa. Kavennukset tehdään ylivetokavennuksena, mutta sillä erotuksella että silmukkaa ei nosteta vaan kaikki silmukat neulotaan, jonka jälkeen edellinen silmukka nostetaan ylitse. Säilytä patentti-rytmi kavennusten ajan samana kuin ennenkin. Kappaleesta kaventuu 12 silmukkaa kaikissa koossa, jäljellä 36 (38) 42
Kun kavennukset on saatu valmiiksi neulo kunnes kappale on 41 cm pitkä. Tämän jälkeen työ jaetaan kolmeen osaan koko s= 12-12-12, koko m=14-10-14, koko l=16-10-16 ja olkapäät neulotaan erikseen täyteen mittaan. Keskimmäinen silmukkamäärä jää kaulan resoriin. Neulo ensin toinen olkapää jatkaen samaa patenttirytmiä. Neulo olkapäätä kunnes kappale on 43 (44) 45 cm pitkä, jonka jälkeen päättele löyhästi. Tee toinen olkapää samoin ja jätä keskimmäiset kaularesorin silmukat odottamaan.
Takaosa neulotaan samaan tapaan kuin etupuoli.
Hihat:
Neulotaan tasona ja ne ovat pallomaiset
luo 22 (24) 26 silmukkaa 7 koon puikolle ja neulo niillä ensin joustinneuletta 8 kerrosta. Viimeisellä joustinneulekerroksella lisää 12 silmukkaa tasaisesti = yhteensä 34 (36) 38 silmukkaa. Vaihda käyttään koon 10 puikot ja aloita patenttikuvio.
Neulo kunnes hihan pituus on 48 cm ja tämän jälkeen tehdään olkapään päättelyt.
Päättele rytmissä 2 - 2 - 2 työn molemmin puolin (samalla tavalla kuin kainalossa):
1 op kerros: päättele kerroksen alusta 2, neulo loput s normaalisti
2 np kerros: päättele kerroksen alusta 2, neulo loput s normaalisti
3 op kerros: päättele kerroksen alusta 2, neulo loput s normaalisti
4 np kerros: päättele kerroksen alusta 2, neulo loput s normaalisti
5 op kerros: päättele kerroksen alusta 2, neulo loput s normaalisti
6 np kerros: päättele kerroksen alusta 2, neulo loput s normaalisti
Yhteensä työstä kavennetaan 12 s ja jäljelle jää 22 (24) 26 s. Neulo vielä 4 cm normaalisti tasona. Tämän jälkeen päättele hiha löyhästi.
Tee toinen hiha samoin.
Kokoaminen:
Ota odottavat kaulan silmukat koon 10 puikolle ja nosta kaula-aukosta silmukoita yhteensä noin 50 (jos teet kaularesorin pienemmillä puikoilla kannattaa nostaa esimerkiksi 60 silmukkaa kaularesoriin, jottei siitä tule liian tiukka). Neulo 1o1n joustinneuletta 13 kerrosta (tai haluttu mitta) ja päättele resori löyhästi. Käännä resori halutessasi kaksinkerroin sisäpuolelle ja ompele se kiinni.
Ompele sivusaumat sisäpuolelta yhteen ja huolehdi että kainalo tulee samaan kohtaan. Liitä tämän jälkeen olkapää ja sen jälkeen hihat. Yhdistä hiha putkiloksi nurjalta puolelta ja sen jälkeen sovita hiha hiha-aukkoon siten että kavennettu osa tulee kainaloon ja päätelty osa tulee olkapäälle. Huolehdi että hiha jakaantuu tasaisesti hiha-aukkoon. Päättele irtolangat ja olet valmis!